Aan de slag met taal bij Ferm Werk

Al een tijdje hebben we taalbijeenkomsten bij Ferm Werk. Deze zijn bedoeld voor mensen voor wie Nederlands nog niet zo makkelijk is. Het gaat dus vooral om mensen die moeten inburgeren. Het idee voor 'Aan de slag met taal' kwam van Remon Freeke, Trajectbegeleider en jobcoach bij de afdeling Test en Training. In dit interview vertelt hij daar meer over.

De naam, 'Aan de slag met taal', zegt het natuurlijk al. Maar kun je uitleggen waar deze bijeenkomsten voor zijn bedoeld?

De taalbijeenkomsten van 'Aan de slag met taal' zijn voor iedereen die nog niet zo goed Nederlands spreekt. En dan vooral de mensen uit de Z-route. Dit zijn mensen die nog niet zo lang in Nederland zijn. Zij moeten inburgeren.

Bij dat inburgeren hoort ook dat deze mensen 800 uur participeren. Dat betekent dat ze meedoen in onze maatschappij op een manier die ze helpt om in te burgeren. Participeren moet in een omgeving waarin taal veel gebruikt wordt. Van de verplichte 800 uur zijn mensen er 100 bij Test en Training.

Wat willen we bereiken met de taaltraining?

Dat mensen de taal beter begrijpen, spreken en lezen.  Ook mensen die al wat langer in Nederland zijn, sluiten soms aan. Maar meestal zijn het mensen uit de Z-route.  We hopen voor hen een verschil te maken en pakken alles aan om ze te ondersteunen en verder te helpen. 

Maar tijdens een inburgering volgen mensen ook een cursus Nederlands. Is dat dan niet dubbelop?

Hoe meer mensen oefenen met Nederlands, hoe beter. De uren die deze mensen er zijn, tellen mee in de verplichte participatie-uren. Mensen hebben misschien wel een participatieplek, maar kunnen nog wel hulp gebruiken met het leren van Nederlands. Dan zijn deze bijeenkomsten een uitkomst. We zijn niet bezig met taalles, zoals bij de gespecialiseerde bureaus waar we mee samenwerken voor het inburgeringstraject. Bij 'Aan de slag' zijn we bezig met het leren en durven gebruiken van de taal.

Hoe werkt dat dan?

Een bijeenkomst duurt ongeveer 1,5 uur. De groep bestaat uit maximaal 8 mensen; dat werkt het beste. In grotere groepen wordt het moeilijker om een groepsgesprek te voeren. Veel mensen vinden het bovendien moeilijk om in groepen te  spreken. Zeker als ze de taal nog niet goed spreken.

En verder?

Alle bijeenkomsten hebben een thema. Dat kan zijn boodschappen doen, klokkijken, fietsen en nog veel meer. We hebben 18 thema’s met ieder een eigen set. Die set bestaat uit uitleg van het doel bij dat thema en een aantal kleine opdrachten. Bij die opdrachten gebruiken we kaartjes met woorden en/ of plaatjes van dingen die veel voorkomen bij dat thema. De opdrachten kunnen per thema anders zijn. Denk aan oefenen met bepaalde soorten gesprekjes, zoals een brood bestellen of een kort ‘sollicitatiegesprekje’. 

Of een afbeelding van een voorwerp bekijken, het juiste woord erbij vinden en daarna vertellen wat je ermee kunt; een hamer bijvoorbeeld.

Kun je een voorbeeld geven?

Bij het thema boodschappen doen, maken we bijvoorbeeld een boodschappenlijstje. Maar het ging al snel over welke winkels het goedkoopst zijn en waar je de beste aanbiedingen vindt. Best grappig dat ze het al snel heel 'Nederlands' hebben over waar je minste geld uitgeeft. Kennelijk is dat toch niet zo typisch Nederlands.

Hoe gaat het nu?

De eerste paar keren vonden mensen het nog wel spannend en wisten niet zo goed wat ze moesten zeggen. Maar na een aantal bijeenkomsten zijn ze al veel meer met elkaar in gesprek.

Op dit moment is er nog geen vaste groep. Dat komt ook omdat we nog in een pilotfase zitten. Daarin kijken we nu nog naar wie er binnen is. Is er een groepje mensen die in aanmerking komen, dan doen we die dag een taalbijeenkomst. Er zijn nu ongeveer 5 bijeenkomsten geweest. Maar uiteindelijk willen we toe naar 2 bijeenkomsten per week.

Zijn er al eerste resultaten?

We beoordelen de bijeenkomsten nog niet officieel. Wel vragen we de deelnemers natuurlijk na iedere bijeenkomst wat ze ervan vonden. Dan vertellen ze ons in ieder geval wel dat ze deze manier van leren leuk vinden en er wat aan hebben. En daar doen we het voor!