Energietoeslag

Ferm Werk keert voor inwoners van de gemeenten Woerden, Bodegraven-Reeuwijk, Montfoort en Oudewater de energietoeslag uit. Dit geld is bedoeld om inwoners met een laag inkomen te helpen bij het betalen van deze hoge energiekosten. De energietoeslag 2022 kon aangevraagd worden tot en met 31-12-2022.

In 2023 komt er een nieuwe energietoeslag voor inwoners met een laag inkomen. Daarvoor komt er een Wet Energietoeslag 2023. Donderdag 21 september stemt de Tweede Kamer over het wetsvoorstel. Daarna moet de Eerste Kamer het wetsvoorstel nog behandelen. Pas nadat de wet Energietoeslag 2023 is vastgesteld, kan Ferm Werk starten met (automatisch) uitkeren en verwerking van de aanvragen.

Zodra er meer bekend is over de voorwaarden en het aanvragen van de energietoeslag 2023 zullen wij dit bekend maken via onze website. Houd daarom deze website en onze social media in de gaten.

Nabetaling 2022
Eind april hebben wij aan iedereen die in 2022 Energietoeslag ontvangen heeft, een nabetaling van € 500 over gemaakt. Heeft u in 2022 energietoeslag ontvangen, maar geen nabetaling gekregen? Neem dan contact met ons op via 0348 497 000.

Heeft u op dit moment problemen met het betalen van uw energierekening of de jaarafrekening van uw energieleverancier? Lees dan verder onder het kopje 'Tijdelijke hulp'.

Heeft u moeite met het betalen van uw jaarafrekening of energierekening? Dan kunt u misschien tijdelijke hulp krijgen.

Aanvullende energievergoeding

In sommige gevallen is een aanvullende energievergoeding mogelijk.

Tijdelijk Noodfonds Energie

Daarnaast is er het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit noodfonds kan voor een periode van 6 maanden een deel van de energierekening betalen. U kunt tot 1 mei een aanvraag doen. Kijk voor meer informatie op de website.
 

De energietoeslag is bedoeld voor inwoners met een laag inkomen.

Hieronder vallen in ieder geval:
•    inwoners die een bijstandsuitkering ontvangen
•    IOW-gerechtigden
•    AOW-gerechtigden zonder/ met een klein aanvullend pensioen
•    zelfstandigen met een laag inkomen
•    werkenden met een laag inkomen.

De voorwaarden voor 2023 zijn nog niet bekend. We wachten hiervoor de wetgeving van de Rijksoverheid af.

De energietoeslag 2022 kan niet meer worden aangevraagd.

Vanaf 1 januari 2023 is het niet meer mogelijk energietoeslag 2022 aan te vragen. Stuurt u geen aanvraag voor 2022 in, want deze worden niet meer in behandeling genomen. Aanvragen voor 2023 kunnen worden ingediend zodra de regelgeving hierover duidelijk is en de procedure is bepaald. Het wetsvoorstel is 3 juli 2023 ingediend en wordt pas na het zomerreces van het Kabinet in behandeling genomen.